luni, 3 august 2009

Democratie?


"A daramat visul multor oameni. Le-a stricat placerea de a avea un spectacol. Cred ca ii pasa numai de el insusi. E un om foarte trist". Este mesajul transmis de God Dethroned consilierului liberal care a cerut anularea concertului din Oradea.

O premiera in Romania post-decembrista, unde niciodata un concert nu a fost anulat. O premiera si pentru God Dethroned, cunoscuta ca una dintre cele mai influente trupe ale scenei olandeze.

"Am auzit in urma cu cateva zile ca nu avem voie sa cantam in Oradea, din cauza «renumelui nostru» si pentru ca suntem o «trupa de satanici». E ceva ce nu se intampla foarte des. Si in Olanda oamenii au incercat sa ne opreasca din cantat, dar nu au reusit, pentru ca acolo avem libertatea de expresie. In general, autoritatile locale nu stiu despre ce e vorba, ce cantam, nu stiu versurile, se sperie doar la auzul numelui nostru si de un anumit stil care apartine unei trupe metal".

"De data asta au fost foarte puternici. Am auzit ca le-au spus celor de la Oradea (proprietarilor localului Blue Monday, n. red.) ca isi vor pierde autorizatia, daca ne dau voie sa cantam. Imi pot imagina ca proprietarul nu are de ales. Pentru ca, daca isi pierde autorizatia, isi pierde si banii".

"E la fel peste tot. Se sperie si spun: trebuie sa oprim neaparat chestia asta, sa nu se intample in orasul nostru. Dar nici nu stiu despre ce e vorba. Si asta e o mare prostie, din punctul meu de vedere".

"Avem multe mesaje si multe lucruri despre care vorbim, in muzica noastra. De exemplu, cel mai nou album, Passiondale, este despre Primul Razboi Mondial. Nu e nimic satanic acolo. Numai ca la inceputurile noastre, in anii 90, am inceput ca o trupa blasfemica, satanica, anti-religioasa. Eram tineri! Dar stiti cum e, odata cu varsta incepi sa vezi si alte lucruri pe lume. Asa ca am inceput sa ne inspiram din carti, filme. Uneori am avut si subiecte religioase. Daca ar fi cautat in trecutul nostru si ar fi vazut cine suntem, atunci n-ar fi trebuit sa existe nicio problema. Dar cred ca sunt oameni foarte ingusti la minte".

"Oamenii de genul acesta (autoritatile din Oradea, n. red.) nu asculta. Cred ca nu le pasa decat de ei. Nu stiu ce sa-i spun unui astfel de om (consilierul local Dan Octavian - PNL, n. red.). Oricum, nu cred ca m-ar asculta. A daramat visul multor oameni. Le-a stricat placerea de a avea un spectacol si, din ce am auzit, un astfel de show nu vezi in fiecare zi in orasul tau. Cred ca ii pasa numai de el insusi. E un om foarte trist".

Un interviu acordat cu cateva minute inaintea concertului sustinut de God Dethroned la Bucuresti si in care am vorbit cu un om relaxat si bucuros de vizita in Romania, dar extrem de cerebral, de retinut in afirmatii si etichete si cu o privire mai blanda chiar decat a consilierului liberal din Oradea.

Henri Sattler, solistul trupei care a speriat vestul (doar al tarii noastre), a aflat cu aceasta ocazie ca este pentru prima oara cand in Romania se interzice un spectacol. Iar "responsabilitatea" unei astfel de premiere i-a adus o umbra de ingrijorare pe fata. A marturisit, insa, ca e o ocazie buna sa mai poposeasca in Romania, tara "cu cladiri vechi, mari si impunatoare" pe care n-a apucat s-o vada, insa, decat din masina. Cu ocazia unui alt concert, poate chiar la Oradea sau in imprejurimile orasului. Nu de alta, dar ca sa se poata bucura de show si oradenii, a conchis Henri Sattler.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu